Sundrive BV
Over ons
Sundrive is een innovatief en ambitieus bedrijf met het duurzaamheids-gen in zijn DNA.
Wij gaan verder dan het klassieke agrivoltaics-concept: Sundrive optimaliseert deze technologie met extra aandacht voor ecologie en efficiëntie.
Als projectontwikkelaar begeleiden we elk agrivoltaic-project van A tot Z — van ontwerp tot installatie en onderhoud. Maar wat maakt onze projecten uniek? Wij integreren de agrarische en natuurlijke omgeving actief in het ontwerpproces, zodat elk project niet alleen energie opwekt, maar ook harmonieus samenwerkt met de landbouw en het landschap. Hieronder op de webpagina leggen we uit hoe we deze ambitie realiseren.
Sundrive voorziet zonnepaneelinstallaties voor landbouwers die méér uit hun investering willen halen — zowel financieel als ecologisch. Daarnaast bieden we ook kansen aan investeerders en andere partijen die op zoek zijn naar duurzame energieopwekking met maximale impact. Via de infrastructuur die Sundrive aanbiedt wordt landbouwgrond nu beschikbaar om aan energieopwekking te doen.
Onze DIensten
-
Ontwerp
Na een plaatsbezoek ontwerpt Sundrive een zonnepaneelinstallatie op maat van uw bedrijf. Dit plaatsbezoek is steeds gratis.
-
Investeringsanalyse
Wij voorzien voor al onze klanten een kosten-batenanalyse. Hiermee begeleiden wij onze klanten in hun keuzes om zo het hoogste rendement de snelst mogelijke terugverdientijd voor hun investering in een Sundrive Farm te realiseren.
-
Subsidie- en vergunningsbegeleiding
Sundrive ondersteunt zijn klanten in al het nodige administratieve werk om de nodige vergunningen en subsidies te krijgen.
-
Opbouw
Wij nemen de volledige organisatie en uitvoering van alle bouwwerken op ons. Van fundering tot kabel!
-
Installatie
Na de opbouw verzorgt Sundrive de elektrische installatie van de zonnepanelen.
-
Onderhoud
Ook na de afronding van de werken staat Sundrive steeds in voor het technisch onderhoud van zijn klanten.
agrivoltaics?
Het is al enige tijd bekend dat er een omgekeerde correlatie bestaat tussen de temperatuur van een zonnepaneel en de elektriciteitsproductie: hoe kouder het paneel hoe hoger de elektriciteitsproductie. Ook bij het hitte-eilandeffect – het fenomeen waarbij stadskernen een hogere temperatuur hebben dan minder bebouwde of onbebouwde zones – is waargenomen dat identieke zonnepanelen minder elektriciteit produceren in de stedelijke gebieden. Vanuit deze kennis vroeg men zich af in welke mate het mogelijk was om zonnepanelen op landbouwgrond te bouwen. Na onderzoek op enkele prototypes bleek dat niet enkel de zonnepanelen een verhoogde opbrengst opleverden, maar ook een gunstig effect hadden op de groei van de onderliggende gewassen. Lichtschuwe gewassen hebben maar 4 à 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Al het bijkomende licht kan de plant juist beschadigen en de grond onnodig verder uitdrogen. Doordat het teveel aan zonlicht werd opgevangen door de zonnepanelen, lag het daggemiddelde aan ontvangen zonlicht dichter bij de ideale standaard van het gewas.
Tegelijkertijd zorgde de evapotranspiratie van de onderliggende gewassen voor afkoeling van de zonnepanelen, wat resulteerde in een hogere elektriciteitsproductie. Zonnepanelen op landbouwgrond kunnen tot wel 10 à 15% meer elektriciteit produceren in vergelijking met zonnepanelen op een dak in bebouwde zone. Dit concept werd omgedoopt tot ‘agrioltaics’ of ‘AgriPV’.
Druppelirrigatie en fertigatie
Bij fertigatie worden er druppelleidingen op de akker geplaatst. Deze leidingen zijn verbonden met een watervat waarin de meststoffen worden opgelost. Via de druppelleidingen krijgen de gewassen hun water en voedingsstoffen. Hierdoor krijgen de gewassen een gelijkmatigere toevoer van water en voeding. Wij voorzien de zonnepanelen aan de onderzijde van een regengoot waardoor een deel van het regenwater kan gebufferd en lokaal gestockeerd worden. Het opgevangen regenwater wordt verzameld in een regenwatervat waaruit de fertigatieleidingen vertrekken. De fertigatieleidingen zijn voorzien van een pomp die wordt aangestuurd door een netwerk van vochtsensoren in de grond. Deze monitoren constant de toestand van de bodem en leveren zo water en voedingsstoffen op het moment dat de gewassen hier behoefte aan hebben. Hierdoor wordt zowel een automatisatie als optimalisatie van het landbouwproces gerealiseerd.
De regengoot onderaan de zonnepanelen is een aluminiumplaat die in een V-vorm is gebogen. Hierdoor wordt het invallende zonlicht weerkaatst naar de zonnepanelen. De regengoot is dus tegelijkertijd een reflector. Dit resulteert in een bijkomende verhoging van de elektriciteitsproductie.
Voordelen
De toepassing van druppelirrigatie of fertigatie kent de volgende voordelen:
Grotere oogst: 20 à 50% meer biomassa, afhankelijk van het gewas.
50% minder waterverbruik.
30 à 60% minder stikstofuitstoot.
Verminderde broeikasgasuitstoot: Fertigatie vervangt de nood voor ploegen. Hierdoor blijft de opgevangen CO2 van de gewassen in de bodem.
Bodemherstel: Fertigatie vervangt de nood voor ploegen. Hierdoor kan de bodemstructuur terug herstellen. Hierdoor vermindert het risico op erosie en herwint de bodem zijn waterabsorptievermogen waardoor de grond resistenter wordt tegen aanhoudende neerslag.
Help de natuur, help de landbouwer!
Door het plaatsen van zonnepanelen op akkers wordt een deel van de oppervlakte onbruikbaar voor teelt. Sundrive wenst de oppervlakte onder de zonnepanelen ten dienste van de natuur te stellen. Concreet plannen we bij Sundrive om deze oppervlakte te gebruiken om de lokale biodiversiteit te helpen herstellen, dit op een gerichte wijze zodat de landbouw hier ook profijt uit haalt. Dit wordt gerealiseerd met de volgende twee maatregelen:
Planten als bodemverbeteraars
Door bodemondersteunende planten te voorzien zoals de goudsbloem en facelia wordt de bodemvruchtbaarheid verbeterd, wat leidt tot een betere groei van de agrarische gewassen. Deze planten bieden daarbij een beschermende werking voor de agrarische gewassen tegen aaltjes en schimmels. Bovendien trekken deze planten nuttige insecten aan zoals bijen en hommels die de bestuiving van de landbouwgewassen ondersteunen. Het vormt daarbovenop een vorm van natuurlijke plaagbestrijding door roofinsecten aan te trekken.
Insectenhotels
Door verblijfplaatsen te voorzien voor roofinsecten zoals gaasvliegen en lieveheersbeestjes worden deze naar de akker gelokt waar ze de plaaginsecten zoals bladluizen komen consumeren. Via deze weg wordt er op een natuurlijke wijze aan plaagbestrijding gedaan, waarbij de landbouw de lokale biodiversiteit helpt herstellen in plaats van deze in het gedrang te brengen. Door deze maatregelen kan de landbouwer besparen op beschermingsmiddelen.